Tuesday, October 22, 2013

Μην παραλείπεις γεύματα




Γειά,

Μπορεί να νομίζεις ότι το να παραλείπεις το πρωινό ή το μεσημεριανό θα ήταν ένας καλός τρόπος να κόψεις θερμίδες - δεν είναι! Το να παραλείπεις γεύματα χαμηλώνει το σάκχαρο του αίματός σου, το οποίο φέρνει λαχτάρα για τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Είναι πολύ καλύτερο για σένα και τη δίαιτά σου να κάνεις 3-4, ακόμα και 5 μικρά γεύματα τη μέρα από το να κάνεις 1 ή 2 μεγάλα γεύματα, γιατί τα μικρότερα γεύματα μέσα στη μέρα θα κρατήσουν το σάκχαρο του αίματός σου ισορροπημένο. Αν το σάκχαρο του αίματός σου παραμείνει σταθερό, είναι λιγότερο πιθανό να παραφάς και να πάρεις βάρος.

Παρομοίως, η νηστεία (το να μένεις πολλές ώρες νηστικός) δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους, γιατί όταν νηστεύεις, το σώμα σου νομίζει ότι λιμοκτονείς και επιχειρεί να συντηρήσει τις θερμίδες, επιβραδύνοντας σημαντικά το μεταβολισμό σου. Επειδή καις θερμίδες σε πολύ αργότερο ρυθμό, είναι απίθανο να χάσεις καθόλου βάρος νηστεύοντας. Άλλωστε, όταν ξαναρχίσεις να τρως, ο μεταβολισμός σου παραμένει στην αργή του φάση μέχρι να είναι σίγουρος ότι δε λιμοκτονείς. Σε αυτή τη φάση, οι περισσότερες θερμίδες που τρως αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα, κι εσύ πιθανόν να πάρεις επιπλέον βάρος αντί να χάσεις.

Ξεκίνα τη μέρα σου σωστά


Οι άνθρωποι που δεν τρώνε ποτέ πρωινό, συνήθως το επανορθώνουν κάποια στιγμή μέσα στη μέρα και με το παραπάνω. Μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού, το χαμηλό σάκχαρο του αίματος σου δίνει μια αδηφάγα όρεξη κι είναι σίγουρο ότι θα παραφάς. Ή μπορεί να πεινάσεις πολύ προτού έρθει η ώρα του μεσημεριανού και να καταλήξεις να καταβροχθίζεις ντόνατς και καφέ. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό φαίνεται να το επανορθώνουν τριπλά με γλυκά σνακ πριν το μεσημεριανό, το βραδινό και τον ύπνο. 

Όταν παραλείπεις το πρωινό, το σώμα σου νομίζει ότι λιμοκτονείς, και ανταποκρίνεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό σου. Αυτό προκαλεί νωθρότητα και κόπωση, που με τη σειρά του σε προκαλεί να «φας απλά κάτι» προκειμένου να νιώσεις καλύτερα. Τρώγοντας επιταχύνεις το μεταβολισμό σου κι ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος, και, ιδού, νιώθεις καλύτερα. Μετά, το σάκχαρο του αίματος πέφτει γρήγορα ξανά, κι εσύ αισθάνεσαι κουρασμένη πάλι, κι έτσι ξανατρώς. Αυτό λέγεται λειτουργική υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο του αίματος, το οποίο προκαλείται από την παράλειψη γευμάτων.

Οι πιο επιτυχημένοι με τη δίαιτά τους τρώνε πρωινό

Μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα είναι αυτοί που είναι πιο επιτυχημένοι με τη δίαιτά τους. Το υγιεινό πρωινό των δημητριακών ολικής άλεσης με ένα φρούτο κι άπαχο γάλα είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου, ή ένα αυγό τηγανητό με λίγο ελαιόλαδο σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης κάνει ένα σπουδαίο γεύμα άπαχης πρωτεΐνης. Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα μόνο από φρούτα και/ή ταχίνι ή φυστικοβούτυρο είναι ένα ικανοποιητικό πρωινό. Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ένα υγιεινό πρωινό δεν έχουν επιθυμία για γλυκά πρωινά σνακ όπως ντόνατς ή μάφινς. Ο μηχανισμός ελέγχου της όρεξής του σώματός σου μένει εντάξει για μεγάλες χρονικές περιόδους, χωρίς έντονα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου του αίματός σου ή των επιπέδων ινσουλίνης του αίματός σου. Κι άλλωστε, ένα θρεπτικό πρωινό προκαλεί το σώμα σου να καίει λίπος πιο αποδοτικά και ξεκινάει τέλεια τη μέρα σου.  


Source: F.A. Stutman, MD

Στην υγεία κι ευεξία σου, 

Πάρης



"Να θυμάσαι, η ευτυχία δεν εξαρτάται απο το ποιός είσαι
και τι έχεις, αλλά απο το τι σκέφτεσαι.
Σκέψου λοιπόν την κάθε μέρα σου
όλα τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είσαι ευγνώμων.
Το μέλλον σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό
από τις σκέψεις που κάνεις σήμερα."
-Dale Carnegie


Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το blog post, κάνε "like" απο κάτω για να το δει και να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος! Αν έχεις οποιοδηποτε σχόλιο ή απορία, άφησε το επίσης απο κάτω, θα χαρώ να το δώ και θα σου απαντήσω σύντομα! -Πάρης





No comments:

Post a Comment