Friday, January 4, 2013

Tip 7: Χάσε βάρος με καλούς υδατάνθρακες


Γειά,


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον 2 μερίδες τη μέρα ψωμί ολικής αλέσεως, υψηλό σε φυτικές ίνες, είναι 50% λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος σε σχέση με αυτές που τρώνε ραφιναρισμένους ή κακούς υδατάνθρακες, με έλλειψη φυτικών ινών. Οι καλοί υδατάνθρακες, υψηλοί σε φυτικές ίνες, καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης και σε κάνουν να νιώθεις πιο γεμάτος, πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο από ότι οι ραφιναρισμένοι κακοί υδατάνθρακες. Τα υψηλά σε φυτικές ίνες ψωμιά, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι, όλα μειώνουν την έξοδο της λιπο-αποθηκευτικής ινσουλίνης, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερο κερδισμένο βάρος και περισσότερες καμένες θερμίδες.

Τα περισσότερα λαχανικά (εκτός από το καλαμπόκι και τις άσπρες πατάτες), τα ολόκληρα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα ψωμιά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να θεωρηθούν καλοί υδατάνθρακες. Καθώς το σώμα σου μετατρέπει αυτούς τους καλούς υδατάνθρακες σε γλυκόζη, αυτοί επεξεργάζονται αργά στην εντερική οδό και απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος. Επειδή αυτή η γλυκόζη απορροφάται σταδιακά, ενεργοποιεί μόνο μια μέτρια και σταθερή άνοδο στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Αυτό το ομαλό επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να επεξεργαστεί τη γλυκόζη στα σωματικά κύτταρα αργά για χρήση στην παραγωγή ενέργειας. Με άλλα λόγια, αποφεύγεις υψηλά επίπεδα γλυκόζης που γεμίζουν τα κύτταρά σου με επιπλέον ζάχαρη, όπως και τις γρήγορες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος που προκαλούν επιπλέον πείνα, λαχτάρα για υδατάνθρακες και υπερβολική αύξηση βάρους.

Έτσι τρώγοντας καλούς υδατάνθρακες μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, με τον όρο να περιέχονται σε τροφές χαμηλών λιπαρών και θερμίδων. Επιπλέον, αυτές οι τροφές με καλούς υδατάνθρακες είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και περιέχουν φυτικές ίνες όπως και πολλά διαφορά φυτο-θρεπτικά στοιχεία, ή στοιχεία από φυτικές πηγές όπως βασικές βιταμίνες, μέταλλα κι ένζυμα.


Στην υγεία κι ευεξία σου,

Πάρης



No comments:

Post a Comment