Thursday, January 17, 2013

Tip 8: Δοκίμασε αυτούς τους γευστικούς κι υγιεινούς υδατάνθρακες



Γειά,

Οι παρακάτω τροφές υδατανθράκων έχουν όλες χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν μια γευστική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή:

  • Τα λαχανικά είναι βασικά σε μια υγιεινή διατροφή. Τα περισσότερα λαχανικά, με την εξαίρεση του καλαμποκιού και των λευκών πατατών, είναι εξαιρετικές πηγές καλών υδατανθράκων.
  • Τα  ολόκληρα φρούτα είναι άλλος ένας εξαιρετικός τρόπος να βάλεις εύγευστους καλούς υδατάνθρακες στη διατροφή σου. Απλά να προσέχεις τα φρούτα με υψηλό περιεχόμενο σε ζάχαρη όπως το καρπούζι και τα σταφύλια, και τους φρουτοχυμούς, που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και πολύ λίγο πραγματικό φρούτο.
  • Τα όσπρια είναι καλοί υδατάνθρακες όπως και εξαιρετικές πηγές ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών στοιχείων.
  • Οι ολόκληροι σπόροι είναι άλλη μια εξαιρετική πηγή καλών υδατανθράκων. Αυτοί περιλαμβάνουν:
    • Ολόκληρα δημητριακά όπως το κουάκερ (νιφάδες βρώμης) ή άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σιγουρέψου ότι το πακέτο δείχνει περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τουλάχιστον 4-5 γρ. ανά μερίδα και περιεκτικότητα σε ζάχαρη λιγότερο από 10-12 γρ. ανά μερίδα, με προτιμότερο κάτω από 8 γρ. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν πίτουρο είναι συνήθως υψηλά σε φυτικές ίνες.
    • Τα ψωμιά από αλεύρι ολικής αλέσεως, ειδικά εκείνα που περιέχουν και πίτουρο. Η ετικέτα στα ψωμιά ολικής αλέσεως θα πρέπει να δείχνει ότι το πρώτο συστατικό στη λίστα είναι «αλεύρι ολικής αλέσεως». Αν το αλεύρι ολικής αλέσεως δεν είναι το πρώτο συστατικό στη λίστα, μάλλον δεν είναι στ’αλήθεια ψωμί ολικής αλέσεως.
    • Ζυμαρικά από αλεύρι ολικής αλέσεως. Τώρα υπάρχουν πολλές ποικιλίες από αυτά, όπως νούντλς, σπαγγέτι και λινγκουίνι, έτσι μπορείς να γίνεις δημιουργική με τα υγιεινά πιάτα ζυμαρικών σου!
    • Καφέ μακρύ-κοκκο ρύζι. Το καφέ ρύζι κάνει μια καλή προσθήκη χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε όλα τα γεύματα καθώς απορροφάται και διασπάται αργά.
    • Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα πεκάν και τα φουντούκια είναι εξαιρετικά σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Εκτός του ότι απορροφούνται αργά, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, ινών, μαγνησίου, χαλκού, φoλικού οξέως, καλίου και βιταμίνης D. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, «καλά» λίπη που βοηθούν να μένουν τα αιμοφόρα αγγεία ανοικτά και που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών κι εγκεφαλικών. Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα υγιεινοί για την καρδιά επειδή περιέχουν γενναία ποσά Ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά κι επίσης βοηθάνε να προλάβουν κάποιες μορφές καρκίνου. 
Source: Fred A. Stutman, M.D.


"Ο κόσμος είναι ένας μεγάλος καθρέπτης. Αντανακλά την εικόνα σου. Αν είσαι συμπονετικός, αν είσαι φιλικός, αν προσφέρεις βοήθεια, ο κόσμος θα είναι για σένα συμπονετικός, φιλικός κι υποστηρικτικός. Ό,τι δίνεις, παίρνεις."
-Thomas Dreier

Στην υγειά σου, 

Πάρης




No comments:

Post a Comment