Monday, April 1, 2013

Tip 10: Κάψε περισσότερες θερμίδες με φυτικές ίνες


Γεια,

ποιος λέει ότι η δίαιτα πρέπει να είναι σκληρή δουλειά; Ξέρουμε ότι οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να χάσεις βάρος μπλοκάροντας την απορρόφηση του λίπους από το σώμα σου. Εκτός από το να βοηθούν στο ξέπλυμα του λίπος από το σώμα σου, οι φυτικές ίνες στη πραγματικότητα θα σε βοηθήσουν να κάψεις επιπλέον θερμίδες. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά δουλεύει!

Οι ίνες καίνε θερμίδες από μόνες τους. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή η εντερική σου οδός δουλεύει σκληρότερα για να απορροφήσει τρόφιμα με ίνες. Έτσι, ο μεταβολισμός του σώματος χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για αυτή τη χρονοβόρα πέψη, και σαν αποτέλεσμα μπορεί να κάψει τις περισσότερες θερμίδες από τις οποίες περιέχουν τα τρόφιμα με ίνες. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, κάποια τρόφιμα βαριά σε φυτικές ίνες μπορούν ακόμα να κάψουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που περιέχουν, δημιουργώντας έτσι ένα θερμιδικό έλλειμμα. Αυτό προκαλεί το σώμα να χρησιμοποιήσει αποθηκευμένο σωματικό λίπος για την παραγωγή ενέργειας.

Κάθε γραμμάριο φυτικών ινών που καταναλώνεις μπορεί να κάψει σχεδόν 9 θερμίδες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από το λίπος. Έτσι αν τρως 30 γραμμάρια ινών τη μέρα, μπορείς να κάψεις 270 επιπρόσθετες θερμίδες τη μέρα (30 γραμμάρια ινών Χ 9 θερμίδες). Μπορείς να αφαιρέσεις εκείνες τις 270 θερμίδες κάθε μέρα από την συνολική ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη, χωρίς στην πραγματικότητα να κόψεις εκείνες τις θερμίδες από τη δίαιτά σου προκειμένου να χάσεις βάρος.

Εκτός από το να μπλοκάρουν το λίπος και να καίνε θερμίδες, οι τροφές με φυτικές ίνες δεσμεύονται με νερό στην εντερική οδό και σχηματίζουν έναν όγκο που σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτη νωρίς κατά τη διάρκεια του γεύματος σου. Έτσι τρως λιγότερο, και συνεπώς καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες με κάθε γεύμα. Επιπλέον, ο μηχανισμός πείνας σου ικανοποιείται για μεγαλύτερες χρονικές περιοδους επειδή παίρνει περισσότερο χρόνο να χωνέψεις τις τροφές με ίνες, κι έτσι θα έχεις λιγότερο την τάση να τσιμπολογάς ανάμεσα στα γεύματα.

Για να μάθεις περισσότερα για τις φυτικές ίνες και ποια τρόφιμα είναι πλούσια με αυτές, κάνε κλικ εδώ.

-Source: Fred A. Stutman, MD

Εσύ τι λες για όλα αυτά; Άσε το σχόλιο, την απορία σου, ή το θέμα που θα ήθελες να καλύψω στο μέλλον από κάτω.


Στην υγεία κι ευεξία σου,


Πάρης

Ο χώρος που σε κάνει ευτυχισμένο είναι εδώ.

Η στιγμή να είσαι ευτυχισμένος είναι τώρα.

Ο τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος είναι να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους.



No comments:

Post a Comment