Friday, September 13, 2013

3 Διαιτητικά Λάθη που Πρέπει να Αποφύγεις με Κάθε Κόστος


Γεια,


Παρόλο που υπάρχουν τόσες διαθέσιμες πληροφορίες για την απώλεια βάρους, τα ίδια διαιτητικά λάθη γίνονται ξανά και ξανά κάθε μέρα. Δε μιλάμε εδώ για λαθάκια σαν το κομμάτι κέικ που έφαγες και δεν ήταν στο πλάνο, αλλά μεγάλα λάθη που οδηγούν στο να αποτύχεις να χάσεις το βάρος που θες να χάσεις. Κατανοώντας αυτά τα λάθη μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τη στάση που θα οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια βάρους για σένα.

1. Η στάση «Όλα ή Τίποτα»


Αυτές που κάνουν δίαιτα με μια διάθεση «όλα ή τίποτα» συχνά θα διαλέξουν μια περίπλοκη δίαιτα που είναι σχεδόν αδύνατο για αυτές να τη διατηρήσουν. Πριν αρχίσουν, θα ψάξουν την κουζίνα για ό,τι δεν ταιριάζει στο πλάνο και θα το πετάξουν στα σκουπίδια. Αυτές σχεδιάζουν να είναι τέλειες στη δίαιτα, και θα είναι, για μια μέρα, τρεις μέρες, επτά μέρες ή ακόμα και δυο βδομάδες. Μετά, αναπόφευκτα, κάτι γίνεται που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τη δίαιτα για μια φορά. Αμέσως όλο το πράγμα καταστρέφεται στα μάτια τους και η δίαιτα τελείωσε. Πάνε στο super market και αγοράζουν όλα τα πράγματα που πήγαν στα σκουπίδια την προηγούμενη βδομάδα και προχωρούν παίρνοντας πίσω όλο το βάρος που έχασαν, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αν είσαι αυτό το είδος ανθρώπου πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μερικές σκληρές ερωτήσεις. Θες στα αλήθεια να χάσεις βάρος μόνιμα, ή απλά να χάσεις λίγα κιλά για να απολαύσεις το να τα ξαναπάρεις πίσω ξανά; Ο σωστός δρόμος είναι να κάνεις μικρές αλλαγές στο τι τρως έτσι ώστε να έχεις μια αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους.

2. Η στάση της θυσίας

Άλλο ένα κοινό λάθος είναι να βλέπεις τη δίαιτά σου σαν μια περίοδο θυσίας. Δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου τα φαγητά που σου αρέσουν περισσότερο ενώ είσαι στο δρόμο για το βάρος-στόχο σου. Μπορεί να κάνεις μια πολύ καλή δίαιτα και να είσαι πολύ επιτυχημένη στην απώλεια βάρους, αλλά τι γίνεται όταν φτάσεις το στόχο σου; Δεν έχεις μάθει να τρως «κακά φαγητά» με μέτρο έτσι μόλις ξεκινήσεις να τα τρως, είναι πιθανόν να χάσεις τον έλεγχο. Είναι καλύτερα να συμπεριλαμβάνεις λίγο απ’όλα στη δίαιτά σου και να μάθεις να τα απολαμβάνεις σε μικρές ποσότητες. Ναι, ακόμα και σοκολάτα!

3. Αποτυχία του στόχου


Το να βάζεις εφικτούς στόχους είναι ζωτικό σε κάθε πλάνο απώλειας βάρους. Οι στόχοι θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι, ρεαλιστικοί και γραπτοί. Ενώ πιθανόν να έχεις ένα ιδανικό βάρος στο μυαλό σου, εκτός κι αν είσαι μόνο ελαφρώς υπέρβαρη, ο στόχος που βάζεις είναι πιθανόν πολύ μακρινός για να είναι χρήσιμος. Ένας πιο χρήσιμος στόχος θα ήταν να χάσεις ένα κιλό τη βδομάδα για τις πρώτες πέντε βδομάδες και από κει και πέρα μισό κιλό τη βδομάδα. Κάποιες βδομάδες θα χάσεις περισσότερο και κάποιες λιγότερο, κάποιες εβδομάδες μπορεί ακόμα και να πάρεις βάρος, αλλά αν ανιχνεύεις την πρόοδό σου σε ένα γράφημα (Καλό weight loss tracking application είναι το Libra κι είναι δωρεάν) θα δεις ότι τα ανεβοκατεβάσματα είναι φυσικά και δε σταματούν την πρόοδο σου προς το μεγάλο σου στόχο.

Αν κάνεις αυτά τα λάθη μην ανησυχείς. Το πιο σημαντικό σημείο σε μια δίαιτα όπως και σε τόσα άλλα πράγματα είναι να προχωράς. Μάθε από τις αποτυχίες σου όπως και από τις επιτυχίες σου και μη χρησιμοποιείς ένα λάθος σαν δικαιολογία για να τα παρατήσεις. Ο μόνος τρόπος να πετύχεις το στόχο σου μόνιμα είναι να κάνεις μια δέσμευση να γίνεις ένα υγιέστερο άτομο. Θυμήσου ότι το να τρως κανονικά συμπεριλαμβάνει να τρως περισσότερο κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες. Μάθε να απολαμβάνεις το φαγητό με μέτρο και θα έχεις κάθε ευκαιρία να αποφύγεις αυτά τα κακά διαιτητικά λάθη.


Στη υγεία  κι ευεξία σου,

Πάρης


ΥΓ. – Μην ξεχνάς ότι οι εγγραφές για το 2ο μου Διαγωνισμό Μεταμόρφωσης 12 Εβδομάδων “The Biggest Loser” που ξεκινάει αυτή τη Δευτέρα στο Μαρούσι και στο Παλαιό Φάληρο κλείνουν απόψε τα μεσάνυχτα! Μάθε όλες τις λεπτομέρειες και κλείσε μια από τις τελευταίες θέσεις σήμερα εδώ!




Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το blog post, θα εκτιμούσα ένα "like" απο κάτω για να το δει και να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος! Αν έχεις οποιοδηποτε σχόλιο ή απορία, άφησε το επίσης απο κάτω, θα χαρώ να το δώ και θα σου απαντήσω σύντομα! -Πάρης




No comments:

Post a Comment