Thursday, December 6, 2012

Πώς να αντιμετωπίσεις το στρες αυτές τις γιορτές


Γεια σου, 

Η εποχή που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για πολλούς ανθρώπους, και το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό είναι πώς να πάνε σε ένα εμπορικό κέντρο και να ξοδέψουν χρήματα. 

Έτσι πως μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες που έχουν κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών;

Να τι λέει τώρα για αυτό ο Tony Robbins, ο αγαπημένος μου Peak Performance Coach που έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να έχουν τη ζωή που θέλουν με τα βιβλία και τα σεμινάρια του:

«Το άγχος κι η πίεση μπορούν να έχουν πολλές αιτίες, κάποιες πολύ πιο σοβαρές από κάποιες άλλες.

Εδώ και πολλά χρόνια εξετάζω το μετα-τραυματικό στρες.

Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια, αυτό που γεννά περισσότερο ενδιαφέρον στις έρευνες, είναι η μετα-τραυματική ανάπτυξη.

Η ίδια εμπειρία που καταστρέφει κάποιους ανθρώπους, για άλλους αποτελεί έναυσμα να αναπτυχθούν περισσότερο από ποτέ!

Είτε κάποιος χάσει ένα χέρι ή μια δουλειά, το πρώτο πράγμα που τους ξεχωρίζει από άλλους ανθρώπους είναι αυτό το κάτι μέσα τους που τους κάνει να πάρουν μια απόφαση και να πουν «Δε θα το αφήσω να με νικήσει». Μπορεί να χρησιμοποιούν λίγο διαφορετική γλώσσα, αλλά υπάρχει κάτι μέσα τους που τους κάνει να τραβάνε μια γραμμή.

Αν το κάνουν αυτό, 3 πράγματα συμβαίνουν:

1.       Ανακαλύπτουν πραγματικά ποιοι είναι, ποια είναι τα δυνατά τους σημεία, ποιες είναι οι ικανότητές τους. Οι άνθρωποι είναι πολύ δυνατότεροι από ό,τι νομίζουν ότι είναι.

2.       Ανακαλύπτουν ποιοι είναι οι πραγματικοί τους φίλοι. Όχι οι φίλοι τους στο facebook, αλλά οι άνθρωποι που όταν τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, είναι εκεί για σένα, κι αυτό βαθαίνει όλες εκείνες τις σχέσεις.

3.       Είναι σαν να κάνουν ένα εμβόλιο, που τους δίνει αντισώματα εναντίον άλλων παρόμοιων μορφών στρες.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς το στρες αντί να σε χρησιμοποιεί αυτό. Έτσι αλλάζει η ζωή.


-Για τις τελετουργίες

Οι συνήθειες μας, μας  ελέγχουν. Όλοι έχουμε τελετουργίες είτε το ξέρουμε είτε όχι. Μια από τις πιο σημαντικές τελετουργίες είναι να γίνεις αληθινός με τον εαυτό σου. Έχουμε τη ψευδαίσθηση στην κοινωνία μας ότι αν έχουμε τα πάντα όπως τα θέλουμε, θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Αλλά το 2006, πάνω στην ακμή της οικονομικής ευημερίας, είχαμε τα πιο υψηλά επίπεδα δυστυχίας σε αυτή τη χώρα !

Οι 3 πιο βασικές τελετουργίες που μπορείς να κάνεις εδώ και τώρα είναι:

1.       Μια τελετουργία εστίασης. Η εστίαση ισοδυναμεί με το πώς νιώθεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζονται σε αυτά που δε μπορούν να ελέγξουν τώρα, εστιάζονται σε αυτά που δεν έχουν. Δεν έχεις ηλεκτρικό ρεύμα αλλά έχεις ακόμα το σπίτι σου! Το να εστιάζεσαι σε αυτά που έχεις και να είσαι ευγνώμων είναι Νο1, γιατί σε βάζει σε μια διαφορετική συναισθηματική κατάσταση απ’ όπου μπορείς να ξεκινήσεις να βοηθάς και τους άλλους.

2.       Μια τελετουργία δράσης. Τι πρόκειται να κάνεις έτσι ώστε να έχεις τη σωματική ενέργεια να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που έχεις; Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πολλές μελέτες, η άσκηση (3 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά) είναι αποδεδειγμένη να έχει ένα δυνατότερο αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα από τα περισσότερα φάρμακα.

3.       Μια τελετουργία προσφοράς. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι αν κάνεις 5 πράξεις καλοσύνης την εβδομάδα, σε επηρεάζει θετικά για 3 εβδομάδες της ζωής σου! Δεν χρειάζεται να είναι κάτι δύσκολο, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό!»

 Έτσι, ο κύριος λόγος που γράφω αυτό το post είναι για να βοηθήσω.

Αν σε βοήθησα έστω και λίγο, παρακαλώ άσε από κάτω το σχόλιό σου, θα χαρώ πολύ να το δώ!

Πάρης


No comments:

Post a Comment