Sunday, December 23, 2012

Tip 5: Μέτρα θερμίδες, όχι Υδατάνθρακες


Γειά,


Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει μαγικό κόλπο για να χάσεις βάρος’ ο μόνος τρόπος να αποβάλλεις τα κιλά είναι να παίρνεις λιγότερες θερμίδες από ό,τι καις. Το «κόλπο» τότε, είναι να δίνεις καύσιμα στο σώμα σου χωρίς να νιώθεις στερημένος ενώ μειώνεις τη θερμιδική σου πρόσληψη.
 Το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες για να λειτουργήσει σωστά’ αυτό που δε χρειάζεται είναι παραπανίσιες θερμίδες με τη μορφή επεξεργασμένων σακχάρων, άμυλων και κορεσμένων λιπαρών. Η αναφορά του National Academy of Science Institute of Medicine (2002) πάνω στην υγιεινή διατροφή συνιστούσε οι ενήλικες να καταναλώνουν 45-65% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες. Αυτό ισούται περίπου με 520 θερμίδες υδατανθράκων ημερησίως, βασισμένο σε μια δίαιτα 1200 θερμίδων.

Το σώμα σου στην πραγματικότητα χρειάζεται σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, και λαχανικά για να λειτουργήσει κατάλληλα. Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι γεμάτοι με θρεπτικά στοιχεία κι έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα ραφιναρισμένα δημητριακά και τα σακχαρώδη. Οι υδατάνθρακες διασπούνται σε γλυκόζη, ένα απλό σάκχαρο που είναι το προτιμώμενο καύσιμο του σώματος και του εγκεφάλου. Αν περιορίσεις σοβαρά τους υδατάνθρακες όπως με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στους μυς και το συκώτι σου εξαντλούνται επίσης, και το σώμα σου πρέπει να φτιάξει γλυκόζη από πρωτεΐνη, που είναι ένας ανεπαρκής τρόπος να παράγει ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη, ανισορροπίες μετάλλων και πρωτεϊνική απώλεια από το σώμα σου. Επιπλέον, αυτές οι ανισορροπίες ζορίζουν τα νεφρά, το συκώτι κι άλλα εσωτερικά όργανα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα όργανα αν αυτού του τύπου η δίαιτα χάσει τον έλεγχο.

Οι διατροφικά άδειοι υδατάνθρακες όπως στα μπισκότα, τα γλυκά, τα κέικ και τα παγωτά δεν είναι μόνο γεμάτοι ζάχαρη, αλλά περιέχουν επίσης σημαντικά ποσά λίπους. Για κάθε γραμμάριο λίπους που καταναλώνεις, συσσωρεύεις 9 θερμίδες, συγκρινόμενες με μόνο 4 θερμίδες που περιέχονται σε ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών.  Έτσι αν περιορίσεις τα ραφιναρισμένα σάκχαρα, τα άμυλα και τις λιπαρές τροφές, θα έχεις φυσιολογικά κόψει θερμίδες από τη δίαιτά σου και θα χάσεις βάρος με έναν υγιεινό τρόπο.


Source: Dr Fred A. Stutman, MD

Σου εύχομαι να περάσεις τέλεια τα Χριστούγεννα!

Πάρης


No comments:

Post a Comment